Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 169 vizitatori și nici un membru online

Ioana Arsenie, strateg financiar Trusted Advisor: Care sunt factorii care ajusteaza valoarea afacerilor? Sfaturi pentru antreprenori

Valoarea afacerii – variabile de luat in calcul. In general antreprenorii sunt preocupati sa isi dezvolte afacerile. De foarte multe ori nevoia unui proiect de strategie financiara este relevata de conversatia: „Compania mea este sanatoasa? La ce indicatori sa ma uit, cum stiu ca merg in directia buna, ca nu ma blochez daca voi avea o scadere de x%, cat de agresiv pot sa continui cu investitiile?”

In viziunea mea, implementarea unui proiect de strategie financiara inseamna parcurgerea etapelor de evaluare initiala, definirea structurii afacerii si a obiectivelor strategice si tactice, urmata de setarea si implementarea celor doua instrumente: Tabloul de Bord si Simulatorul de Business.

Acomodarea antreprenorului cu aceste instrumente si includerea lor in practica decizionala devine un reflex in timp, iar raspunsurile la intrebarile prezentate mai sus se clarifica treptat.

Suntem intr-un context in care ma astept sa creasca numarul de tranzactii (preluari sau fuziuni de companii). Orice proprietar de afacere, deschis catre o noua etapa de parteneriat sau exit trebuie sa evalueze urmatoarele elemente pentru afacerea sa:

a. Ratingul
b. Vulnerabilitatea
c. Factorii care ajusteaza valoarea companiei.

a. Ratingul afacerii

In zona antreprenoriala nu suntem foarte obisnuiti cu termenul de rating.
Companii specializate consolideaza evaluari multiple si ofera un rating fiecarei afaceri, in functie de structura actionariatului, vechimea in industrie, structura si performanta financiara, incidentele de plata si juridice si alti factori.

Intr-un calcul complex, ratingul unei afaceri depinde de ratingul de tara si de industrie.

b. Vulnerabilitatea afacerii

Aspect aparent neimportant si necuantificat intr-o etapa de relativa stabilitate economica, in perioadele de criza se face o delimitare rapida intre companiile vulnerabile si cele solide.
Rezervele pentru situatii de criza, incluse in capitalurile proprii, sunt semnul unui management atent si prudent. Aceste rezerve trebuie separate de profitul reinvestit si au in spate un mecanism diferit de gandire. In functie de industrie si de durata ciclului de conversie a banilor in cadrul afacerii, valoarea rezervei pentru situatii de criza se calculeaza pornind de la capitalul de lucru (nevoia de fond de rulment).

c. Factorii care ajusteaza valoarea afacerii

Pe langa calculele economice bazate pe EBITA, un antreprenor trebuie sa se uite la alti factori care cu siguranta vor ajusta pretul final al tranzactiei, printre care:

• Interdependenta intre afacere si antreprenor: ce ramane din afacere daca pleaca antreprenorul?
• Mecanismele si procesele din interiorul companiei. Oamenii sunt extrem de importanti, dar nu garanteaza nimeni ca raman. O afacere vulnerabila este cea in care oamenii sunt mai presus de sisteme.
• Dependenta de un numar redus de furnizori sau clienti sau de o industrie/piata in care se afla toti majoritatea clientilor.
• Active si pasive potentiale, cu probabilitate mare de materializare in viitor.
• Sustenabilitatea si dezvoltarea de practici oneste in acest sens (link: https://www.clubantreprenor.ro/2022/08/12/ioana-arsenie-strateg-financiar-trusted-advisor-antreprenorii-sunt-obligati-sa-analizeze-impactul-esg-asupra-afacerilor/ )

In concluzie, oricat de mult ne dorim sa aducem precizie, in demersul de evaluare a afacerii sunt multe variabile, iar valoarea finala intr-o tranzactie poate fi conditionata de mentinerea unor indicatori de performanta ulterior transferului.

Ce pot face antreprenorii: sa lucreze pentru a construi mecanisme si procese solide si o structura financiara buna, cu rezerve si echilibru intre maturitatile activelor si pasivelor si profitabilitate reala.

Ioana Arsenie este profesionist in finante cu experienta de peste 20 de ani in roluri strategice, board advisor si fondatoarea Trusted Advisor & Trusted App- aplicatia de raportare financiara si bugetare digitalizata pentru IMM-uri.

Mai multe info  https://trustedadvisor.ro/  si   https://ioanaarsenie.ro/

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

Relians logo portal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

   

 

 

 

     

prospect logo

 

 

 

 

 

Copyright © 2024 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.