Articole
Iulie da re-startul sistemului fiscal: RO e-Factura, RO e-Transport si SAF-T – cat de pregatiti sunt contribuabilii sa gestioneze aceste raportari
Noile raportari fiscale creeaza un nivel mult mai mare de transparenta in relatia dintre contribuabili si autoritatile fiscale. Este esential ca eforturile depuse in prezent atat de mediul de afaceri, cat si de catre administratia fiscala sa isi atinga obiectivele si, in anii in care urmeaza, sa vedem timpi mai redusi de control fiscal, costuri mai reduse de conformare fiscala, simplificarea sau chiar eliminarea altor declaratii fiscale, dar si o imbunatatire a colectarii si crearea unui mediu mai echitabil pentru agentii economici. Aceasta ar fi, pe scurt, concluzia specialistilor EY in cadrul webinarulului Tot ce trebuie sa stii despre ”restartarea sistemului fiscal”: RO e-Factura si RO e-Transport organizat pe 1 iulie 2022, data de la care RO e-Factura si RO e-Transport devin obligatorii pentru produsele cu grad de risc fiscal ridicat.
Obligatia de a utiliza sistemul national RO e-facturare in contractele de achizitie publica
Reglementarile la nivel European
Directiva 2014/55/UE/16 aprilie 2014 privind facturarea electronica in domeniul achizitiilor publice (Directiva) reprezinta cadrul prin care s-a decis elaborarea unui standard comun al facturii electronice. De asemenea, Directiva prevede obligatia Statelor Membre de a adopta norme la nivel national care sa oblige autoritatile si entitatile contractante sa accepte facturile emise potrivit acestui standard de operatorii economici.
Preturile de transfer si relocarile de investitii. Sapte puncte de atentie pentru companii
Relocarile de investitii, in special cele din zonele non-UE, cum sunt Rusia, Belarus sau Ucraina, presupun anumite elemente de preturi de transfer pe care companiile ar trebui sa le ia in consideratie de la bun inceput. Iata care sunt cele mai importante sapte arii pe care orice companie care intentioneaza o relocare a afacerilor trebuie sa le aiba in vedere.
De la ”pumn in masa”, la ”batem palma” in luarea deciziilor
Conduci o echipa sau o companie. Succesul tau si al companiei depinde de luarea deciziilor. Ne place sa credem ca este un proces structurat, ca se ridica pe temelia solida a rationalitatii, un proces ce identifica o problema, colecteaza informatiile, examineaza alternativele si alege o cale. Prin raportarea la rezultate, decizia este ulterior considerata buna sau rea.
Comoditizarea IMM-urilor – punct de inflexiune in mediul de afaceri romanesc
In acest moment companiile romanesti se confrunta cu cresteri ale bugetelor, pe toate palierele, iar mai mult decat atat, se lucreza asiduu pentru mentinerea si imbunatatirea fluxurilor logistice. Consumul continua sa genereze cerere, vanzari, si desi se exprima anumite temeri, focusul principal il reprezinta operationalul cu toate provocarile sale.
Atata vreme cat preturile sunt in crestere si exista lichiditati acestea sunt orientare pentru rezerve de stoc, care sa fie transformate in profituri suplimentare, pe un trend ascendent.
Patrimoniul si veniturile persoanelor fizice in vizorul ANAF. Atentie la procedura si nu uitati de amnistie, in vigoare pana la 30 iunie 2022
Numeroase persoane fizice, stabilite in zone diferite ale tarii, care isi desfasoara activitatea in domenii diferite, au primit, in ultimele luni, avize de verificare a situatiei fiscale personale. Cum ANAF are in plan mai multe proiecte de digitalizare si imbunatatire a conformarii, inclusiv in domeniul schimbului de informatii sau folosirea informatiilor de la terti, noua tendinta nu este decat o actiune fireasca. Asadar, ce ar trebui sa stii daca vei primi avizul?
Gandirea agila modeleaza succesul in afaceri
Sub impactul digitalizarii, a stergerii multor granite dintre industrii, a schimbarilor aduse de date, algoritmi si inteligenta artificiala, companiile isi regandesc modelele de afaceri, se reproiecteaza si adopta practici de management agil.
Pana in acest moment mai multa importanta a fost alocata schimbarii la nivel de procese si sisteme si ceva mai putina atentie a fost acordata incarcaturii emotionale si cognitive la nivel de echipa atunci cand vine vorba de schimbare.
Este consultanta potrivita pentru mine? A fi sau a nu fi consultant in Romania
Vrei sa devii consultant? Probabil ca totul depinde cel mai mult de personalitatea ta. Dar inainte de toate este bine sa stii ca a fi consultant, in general, trebuie sa cunosti o serie de pro si contra-uri, din care voi enumera si eu in cele ce urmeaza. Apoi voi incerca o scurta contextualizare in spatiul de afaceri romanesc.
Lean ajuta companiile sa-si dea jos „kilogramele”
Pandemia ne-a adus magazinele in casa. Curierii au devenit la fel de cunoscuti ca vecinii, iar comertul online a inflorit. Internetul a facut din factorul timp un indicator care orienteaza click-ul achizitiei produselor/serviciilor. In acelasi timp, Internetul a facut imbunatatiri remarcabile ale proceselor de business, fie ele de marketing, vanzari, lant furnizor sau financiar. Interactiunile de marketing directe cu publicul tinta, eficientizarea procesului de vanzare, procesarea rapida a comenzilor, facturarea instantanee, sunt exemple usor de remarcat ale rolului pe care Internetul il joaca in eforturile de imbunatatire a proceselor.
Parcurile industriale ca infrastructura de afaceri in Romania – situatie actuala si modificari legislative iminente
1. Aspecte generale
Relativ recent a revenit in vizorul procesului legislativ vechiul Proiect de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.186/2013 privind constituirea si functionarea parcurilor industriale (PL-x nr. 250/2014) adoptat de Senat la data de 28 aprilie 2014 si de Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, la data de 4 mai 2022 („Legea de Modificare”). Legea de Modificare va intra in vigoare dupa promulgare de catre Presedintele Romaniei, care are totusi posibilitatea de o retrimite inapoi in Parlament spre re-examinare.
Abilitati ce definesc un CEO de succes
Globalizarea a subliniat interconexiunile dintre categoriile de factorii implicati, de la furnizori la clienti si de la angajati la actionari. Rezultatele financiare raman importante, insa a devenit clar ca astazi directorii generali trebuie sa coreleze rezultatele financiare excelente cu impactul pozitiv creat pentru oamenii din echipa si pentru comunitate.
Companiile nu mai creeaza valoare doar prin produsele puse pe piata. Aceasta valoare trebuie sa fie si apreciata de partile interesate, iar o perspectiva importanta de validare este chiar sustenabilitatea.
Studiu de caz: Principiul “CANDIDATE FIRST” sau cum poate un traditional “vanator de capete”sa ofere un serviciu remarcabil pentru candidati
Biroul nostru a demonstrat intotdeauna o metodologie eficienta cand vine vorba de lucrul cu candidatii. Avem o experienta puternica in vanzari si marketing, pe care am combinat-o cu cea a managementului ciclului de viata al candidatilor, mentinand relatiile cu acestia chiar si dupa plasare.
De-a lungul anilor, am reusit sa pastrez legatura cu candidatii, construind o puternica relatie de cooperare. O plasare reusita nu inseamna ca acel candidat nu va mai auzi niciodata de noi. Dimpotriva, ei sunt cei care, cu intaietate, primesc feedback regulat si stiri periodice.