Studiu: 70% dintre directorii financiari considera accesul la rolul de CEO firesc, insa leadershipul, networkul si viziunea globala sunt elemente critice
Beneficiind de expunerea la informatii strategice din organizatie si avand acces la procesul decizional, circa 70% dintre directorii financiari considera accesul la rolul de conducere in top management firesc, insa elemente precum leadershipul, networkul si viziunea globala necesita imbunatatiri, arata cel mai recent studiu de profesionalizare a meseriei de contabil din Romania, editia a doua a programului experiential, De la Contabil la CFO.
Astfel, managerii de linie din zona finantelor au nevoie de maximizarea procesului de formare si ghidare a oamenilor care deriva dintr-un leadership puternic si autentic, ei fiind deficitari in ceea ce priveste capacitatea de a conduce oameni si procese regionale sau nationale si de a-si dezvolta parteneriate benefice.
„Din practica si lucrul cu directorii financiari din companii, observam cat este de greu sa existe o viziune integrata care sa contina toate ariile afacerii. Aceasta este cea mai mare dificultate. Acum, CFO sunt la momentul la care invata sa identifice oportunitati pentru business si sa gaseasca beneficii financiare pentru companie. Provocarea este sa valorificam competentele de strategie financiara pe care poate ca CEO nu le detine, dar sa porneasca de la optiunile si deciziile manageriale si nu de la cifre neaparat. Aceasta schimbare de abordare face diferenta intre CEO, vizionar, care nu pune bariere in creativitate si CFO care gandeste prudential. Trecerea de la un rol de linie ca CFO la unul de top management CEO presupune mai multa implicare si interactiune, usor in afara zonei de confort pentru CFO” declara Ioana Arsenie (foto), fondatoarea Trusted Advisor Strategy & Finance si creatoarea programului De la Contabil la CFO.
Din punct de vedere financiar-strategic, directorii financiari descriu anul 2025 ca 40% cost saving oriented, 25% provocator, finantari putine, presiune pe cash flow, 20% provocator in care ne asteptam sa incepem sa platim nota de plata, 15% bogat in schimbari legislative.
Care este relatia directorilor financiari cu top managementul in materie de finante
Echilibrul finantelor este prioritatea 0 pentru cei mai multi dintre CEO, urmata de eficientizarea cash flowului operational, monitorizare si gestiune risc de credit, precum si risc de lichiditate si indeplinire deadlineuri.
In ceea ce priveste raportul dintre top management si middle management, 36% dintre directorii financiari intervievati declara ca exista o colegialitate stransa si o relatie bazata pe profesionalism, 27% spun ca exista cooperare pentru livrarea de rezultate si discutii de adaptare la piata, 27% afirma ca sunt intr-o comunicare, consultare si informare continua iar 10% sunt la inceput de drum in noul rol deservit.
Abilitatile si competentele dezvoltate de catre membrii departamentului financiar, alaturi si de CFO, pe parcursul anului trecut, 43% sunt legate de crearea de analize financiare mai complexe, 28% spun ca au competente in zona de prioritizare de sarcini, de adaptare la schimbare si optica schimbata spre gandire macro, 15% intelegere si comunicare si adaptare la stiluri diferite de lucru, 14% focus pe oameni si obiective.
Cand vine vorba despre ascensiunea in cariera si pasii concreti de urmat pentru a deveni CEO intr-o companie, 32% dintre directorii financiari sunt de parere ca trebuie sa cunoasca compania in ansamblu, precum si detaliile tehnice, 29% considera ca este cazul sa ai o gandire strategica, ceea ce presupune sa cunosti business, directii, strategii de vanzare si investitii, implementare KPIs, monitorizare si intelegerea impactului, 27% spun viziune, leadership si planificare iar 12% amintesc sa fie un bun strateg, orientat pe obiective clare, manageriale si de leadership.
Ca si recomandare de masura in lucru in agenda lor, 40% dintre directorii financiari amintesc de automatizare in cadrul departamentului ca si solutie pentru a elimina multe procese manuale si o structurare mai eficienta a activitatilor si 35% fluidizare accesare programe pentru investitii.
Studiul De la Contabil la CFO, dezvoltat si implementat 360° de grade de Ioana Arsenie, profesionist in finante cu o experienta de peste 20 de ani in roluri strategice, board advisor si fondatoarea Trusted Advisor & Trusted App a fost conceput in perioada ianuarie – martie 2025, pe un palier de 60 contabili, profesionisti, manageri in finante dar si antreprenori, din companii romanesti si straine, cu venituri de peste 1m euro, din industrii cheie precum agribusiness, transporturi, medical, constructii, retail, tehnologie.
Programează o sesiune de strategie https://www.contabilcfo.ro/aplica/