Ghici cine nu va fi promovat nici anul acesta?
Sunt coach si business mentor de aproape 10 ani si, de fiecare data, ma uimeste maxim cand vad manageri cu experienta, oameni care negociaza la sange contracte si obtin deal-uri exceptionale, dar cand vine vorba de propria lor cariera… asteapta sa fie observati.
Cumva, exista aceasta credinta naiva ca „daca imi fac treaba bine, cineva sigur va vedea si ma va recompensa”. Serios? Atunci de ce, in afaceri, nu te bazezi pe acelasi principiu? De ce nu stai pur si simplu in birou, sperand ca un partener de business va intra si iti va propune o colaborare profitabila fara sa faci nimic?
Nu functioneaza asa, corect? Ei bine, nici cu promovarile nu functioneaza daca tot ce faci e sa muncesti si sa astepti.
Maturitatea in cariera incepe atunci cand intelegi ca nimeni nu-ti datoreaza nimic. Succesul nu este al celor care asteapta, ci al celor care il construiesc intentionat si strategic. Hai sa vedem cum!
1. Munca grea nu e o strategie, e doar un ingredient
Daca inca mai crezi ca trebuie doar sa muncesti din greu si vei fi promovat, am o veste pentru tine: gresesti. Ai tras tare, ai stat peste program, ai livrat impecabil, dar... promovarea s-a dus la altcineva. Frustrarea doare rau de tot, nu-i asa?
De ce se intampla asta? Pentru ca munca grea fara strategie produce mult stres si zero progres in cariera.
Realitatea este ca cei care avanseaza nu sunt neaparat cei mai muncitori, ci cei mai strategici.
Sa fim sinceri: realitatea ne arata altceva! Cei care urca in top management sunt cei care stiu sa se pozitioneze corect, sa-si faca relatii si sa-si creeze oportunitati.
Munca grea e necesara, dar nu suficienta. Ai nevoie de intentie, vizibilitate si strategie.
2. De la executant la strateg, e alta mentalitate
Pentru a reusi sa ai cariera dorita trebuie sa faci un shift mental. Nu mai e suficient sa fii bun la executie, la rezolvarea problemelor, la implementare. Trebuie sa gandesti strategic.
• Clarifica-ti directia – Vrei mai multi bani, influenta? Fa-ti un plan concret. Noteaza unde vrei sa fii peste 1-3 ani si ce pasi trebuie sa faci pentru a ajunge acolo.
• Detaseaza-te de rutina – Nu accepta sarcini doar ca sa fii ocupat. Prioritizeaza activitatile care te pun in lumina buna. Daca tot ce faci e sa executi, vei ramane mereu un executant.
• Crede ca meriti mai mult – Daca nu ai convingerea ca esti pregatit pentru un rol mai mare, ceilalti nici nu se vor obosi sa te vada asa. Proiecteaza incredere si competenta.
• Joaca pe termen lung – O strategie buna nu da rezultate imediate, dar te va duce acolo unde trebuie. Fii rabdator si consecvent.
Gandeste ca un CEO chiar daca nu ai (deocamdata) un birou cu vedere panoramica!
3. Sistemul de evaluare a performantei nu e de partea ta!
Companiile au un sistem de management al performantei aparent logic:
• Mai intai se clarifica obiectivele.
• Livrezi, adica muncesti pe branci.
• Abia apoi esti evaluat.
Problema? Cand vine momentul evaluarii, deja ai livrat valoarea. E a lor, nu mai e a ta!
Evaluarile de performanta nu sunt neaparat despre cine a muncit cel mai mult, ci despre cine a fost mai vizibil, cine a livrat impact strategic si cine are aliati puternici.
Fara o strategie prin care sa ai vizibilitate si pozitionarea corecta, sefii tai vor vedea doar ca ai livrat ce si-au dorit ei, nu ca esti pregatit pentru mai mult.
Nu lasa lucrurile sa mearga pe drumul acesta. Preia controlul carierei tale si actioneaza!
4. Cum joci corect pentru a avansa?
a) Fa-ti managerul sa te placa
Managerii nu promoveaza doar competenta, ci si pe cei cu care se inteleg bine. Creeaza o relatie solida, fa-l sa te vada ca aliat. Nu e vorba de linguseala, ci de a-i usura viata, de a-l ajuta sa-si atinga obiectivele. Cand are o oportunitate, vrei ca primul nume care-i vine in minte sa fie al tau.
b) Implica-te in proiecte strategice
Nu te baza doar pe executie/implementare. Cere roluri in proiecte vizibile, care te pun in fata leadership-ului. Nu astepta sa fii invitat la masa, ia-ti locul singur! Daca esti doar omul care rezolva „to do list”-uri, vei ramane blocat.
c) Negociaza-ti recompensele din start
Nu astepta pana la evaluarea anuala ca sa discuti despre promovare. Discuta clar de la inceput ce vrei: promovare, bonus, vizibilitate. Oamenii obtin ceea ce negociaza, nu ceea ce merita!
d) Fii mereu printre cei mai buni
Performanta conteaza, dar doar daca se vede. Fii bun, dar asigura-te ca se stie ca esti bun. Trimite rapoarte clare despre impactul muncii tale, implica-te in prezentari si discutii strategice.
e) Fa networking in mod inteligent
De la portar pana la CEO, construieste relatii. Oamenii te promoveaza, nu doar CV-ul tau. Oportunitatile vin adesea prin conexiuni, nu doar prin competenta.
Fii omul de care toata lumea stie ca are solutii, nu doar cel care munceste mult in umbra. Daca oamenii te plac si au incredere in tine, iti vor oferi oportunitati.
f) Nu te abate de la planul tau
E foarte usor sa fii prins in obiectivele altora si sa uiti de ale tale. Stabileste-ti obiective clare si fii consecvent. O cariera de succes nu se intampla accidental, ci este rezultatul unui plan strategic bine gandit.
In concluzie
Nu te baza pe faptul ca "rezultatele vorbesc de la sine". Nu e chiar asa! Fii vizibil, cere ce vrei, negociaza inteligent. Cariera ta nu se construieste singura, tu o construiesti!
Oamenii care ajung unde si-au propus nu sunt cei care au muncit cel mai mult, ci cei care au stiut sa isi construiasca viitorul in mod strategic. Fa-ti un plan, pozitioneaza-te inteligent si preia controlul asupra carierei tale.
Nu lasa succesul la voia intamplarii. Planifica-l, actioneaza si fii un bun strateg, nu o ”furnicuta cuminte”!
#valoria #cariera #strategie #evolutie #promovare #plan #claritate #rezultate
Autor: Elena Badea (foto), Managing Director, Valoria Business Solutions