Clarificare ANAF: Cum se inregistreaza contractele de chirie pentru un imobil cu mai multi proprietari
Este bine-cunoscut faptul ca toti contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor personale sunt obligati, potrivit legislatiei nationale, sa-si inregistreze contractele de inchiriere in termen de cel mult 30 de zile de la semnare sau de la modificarea acestora.
Speta neclarificata pana acum priveste cazul in care acelasi imobil este detinut de mai multi proprietari. Recentul ordin ANAF vine tocmai cu aceasta clarificare importanta, astfel ca obligatia declararii nu va mai putea fi interpretata diferit, nici in cazul unui singur proprietar, nici in cazul coproprietatii: in cazul in care un bun este detinut in comun, obligatia inregistrarii contractului revine proprietarului, uzufructuarului sau altei persoane desemnate prin contractul de inchiriere.
Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) nr. 161/2025, publicat in Monitorul Oficial nr. 109, din 6 februarie 2025, vine sa reitereze prevederi existente, dar si cu aceste noi reguli privind inregistrarea contractelor de inchiriere in Romania.
Astfel, conform noilor reglementari, contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor personale sunt obligati sa inregistreze contractul de inchiriere la organul fiscal competent in cel mult 30 de zile de la semnare sau de la modificarea acestuia, obligatie care se aplica si in cazul modificarilor survenite ulterior incheierii contractului.
Devine obligatorie desemnarea responsabilului pentru inregistrare in cazul bunurilor detinute in comun. In situatia in care bunul inchiriat este detinut in comun, prin contractul de inchiriere sau, dupa caz, prin actul de modificare a acestuia, trebuie desemnat proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care va indeplini obligatia inregistrarii contractului la ANAF.
Noile obligatii privind desemnarea persoanei responsabile pentru inregistrarea contractului nu se aplica retroactiv pentru contractele de inchiriere aflate in derulare la 1 ianuarie 2025, precum si pentru modificarile acestora inregistrate anterior acestei date.
Pentru a se conforma noilor reguli si a evita eventualele sanctiuni, proprietarii trebuie sa:
1. Verifice contractul de inchiriere si sa se sigure ca documentul este redactat conform legislatiei in vigoare.
2. Inregistreze contractul la ANAF, primul pas fiind cel de a depune cererea de inregistrare (formularul C168) in 30 de zile de la semnare, impreuna cu o copie a contractului.
3. Respecte obligatiile fiscale, respectiv sa declare veniturile obtinute si sa achite impozitele aferente.
4. Actualizeze informatiile in cazul unor modificari. Cu alte cuvinte, orice schimbare privind termenii contractului trebuie raportata la ANAF in acelasi termen, 30 de zile de la convenirea lor.
Noile prevederi nu detaliaza explicit sanctiunile pentru neinregistrarea contractelor, dar legislatia fiscala existenta prevede sanctiuni pentru neconformare.
Prin noile reguli cu privire la inregistrarea contractelor, ANAF urmareste sa elimine ambiguitatile si sa asigure o evidenta mai clara a veniturilor obtinute din inchirieri, contribuind astfel la reducerea fenomenului inchirierilor nedeclarate si la cresterea conformarii fiscale.
Autori: Corina Mindoiu (foto), Partener, Impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania
Dorina Marcu, Manager, Impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania