Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 140 vizitatori și nici un membru online

In ce conditii are ANAF competenta de control in cazul persoanelor fizice nerezidente in Romania?

Este intrebarea fireasca care se naste in contextul demararii unor ample actiuni de control ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) in acest an, pentru a depista eventuale cazuri de neconformare in declararea veniturilor persoanelor fizice. Planurile de control ii vizeaza, in principiu, pe rezidenti, dar actiunile au ajuns si la nerezidenti, care au fost supusi verificarilor situatiei fiscale din perspectiva impozitului pe venit. Cui anume i se aplica, de fapt, acest control?

Persoanele fizice romane sau straine care, indiferent de rezidenta fiscala, fie ca au desfasurat la un moment dat o activitate economica in Romania, fie au obtinut/obtin un venit pasiv sau detin active in Romania, ar fi recomandat sa-si puna intrebarea daca si in ce conditii pot intra sub incidenta acestui tip de control fiscal.

Inainte de toate, de mentionat este faptul ca primirea unui aviz de verificare a veniturilor nu trebuie sa provoace ingrijorare decat daca, cum zice o vorba romaneasca, persoana se simte cu musca pe caciula. Evident, o persoana fizica rezidenta fiscal in Romania care a omis cu buna stiinta din declaratiile de venit veniturile realizate ar trebui sa fie pregatita sa raspunda la intrebarile reprezentantilor ANAF.

Iar daca revenim la persoanele fizice nerezidente (fie ca discutam de persoane straine sau romane, care sunt rezidente fiscal intr-un alt stat), este important de retinut faptul ca, in anumite circumstante, calitatea de persoana nerezidenta, conform Codului Fiscal nu exclude in mod obligatoriu incidenta acestui tip de control fiscal. Prin urmare, trebuie verificate cu atentie toate conditiile legii pentru ca o persoana nerezidenta sa se asigure ca aceasta procedura ii este aplicabila, iar ANAF are competenta de a o efectua.

In practica, s-au intalnit cazuri in care persoane fizice nerezidente - care, desi nu aveau calitatea de subiect fiscal vizat de acest tip de control, conform legii - au fost notificate de catre ANAF ca vor face obiectul verificarii situatiei fiscale personale, din perspectiva modului de conformare a impozitului pe venit datorat Statului Roman. Care a fost motivul? Simplu, ANAF nu detinea informatia privind rezidenta fiscala intr-un alt stat a persoanei fizice, aspect usor de inteles avand in vedere ca persoana avea carte de identitate din Romania si nu si-a notificat rezidenta la autoritatea fiscala.
Intr-un astfel de caz, au fost aduse o serie de clarificari si s-a demonstrat ca, desi persoana vizata avea carte de identitate romaneasca si a desfasurat anterior activitati economice generatoare de venituri in Romania:

• persoana nu a fost rezident al Statului Roman in perioada supusa verificarii pentru care a primit aviz;
• nu a obtinut venituri impozabile conform legii romane in perioada verificata si, prin urmare,
• nu datoreaza niciun impozit pe venit din perspectiva legislatiei fiscale romane.

In consecinta, s-a constatat ca persoana notificata de ANAF nu avea calitatea de subiect al verificarii situatiei fiscale personale in baza legislatiei din Romania, cata vreme nu exista obligatia declararii si platii in Romania a impozitului pe veniturile realizate in perioada in care nu a fost rezident fiscal in Romania.

Astfel, recomandarea ar fi ca toate aceste conditii legale sa fie tratate cu seriozitate chiar de la momentul primirii avizului, inclusiv din perspectiva conventiilor de evitare a dublei impuneri, pentru ca, odata inceput controlul, acesta trebuie parcurs si finalizat. In acest fel, persoanele fizice nerezidente care demonstreaza neindeplinirea conditiilor pentru a fi subiect de control nu vor mai fi obligate sa furnizeze numeroase explicatii si documente justificative in cazul in care controlul chiar ar incepe.

In situatia in care procedura de verificare este demarata, va fi necesara reconstituirea laborioasa a tuturor elementelor si fluxurilor de patrimoniu, pentru toata perioada ce face obiectul controlului (ex., completarea declaratiei de patrimoniu si venituri, documente bancare, documente privind veniturile primite, atat cele impozabile, cat si cele neimpozabile, cheltuielile, s.a.m.d.). In majoritatea cazurilor, acest exercitiu este extrem de dificil, iar eventualele neconcordante sesizate de organul fiscal pot atrage consecinte serioase in planul impunerii.

Prin urmare, este esential ca, in toate cazurile in care persoana nu a fost rezidenta fiscal in Romania in perioada ce face obiectul verificarii personale (fie chiar si partial), acest aspect sa fie tratat cu prioritate (cu prezentarea situatiei de fapt si a documentelor justificative), imediat dupa primirea avizului. In caz contrar, riscul de a consuma timp si resurse pentru clarificarea situatiei fiscale personale, uneori chiar cu consecinta unei impuneri nejustificate, devine foarte mare.

Autori: Stela Andrei (foto stanga sus), Partener, Impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania
Calin Stan (foto dreapta), Avocat, Bancila Diaconu si Asociatii
Adelina Iancu (foto stanga), Avocat, Bancila Diaconu si Asociatii

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

TUV logo 20

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2024 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.