Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 56 vizitatori și nici un membru online

Curtea de Apel Bucuresti a suspendat definitiv o serie de decizii de inregistrare din oficiu de sedii permanente si sedii fixe in lipsa desfasurarii unor inspectii fiscale sau audierii contribuabililor nerezidenti

Curtea de Apel Bucuresti suspenda in mod definitiv o serie de decizii de inregistrare din oficiu a unor sedii permanente si sedii fixe pentru mai multe societati nerezidente, parte a unor grupuri de societati multinationale.

In ultimii ani, activitatea de inspectie fiscala a stabilit intr-un numar considerabil de cazuri existenta de sedii permanente si sedii fixe ale societatilor nerezidente, parte a grupurilor si a companiilor multinationale prezente in Romania prin vehicule comerciale nationale. Pana in anul 2020, inspectia fiscala constata existenta sediilor permanente si a sediilor fixe in cadrul inspectiilor fiscale desfasurate la contribuabilii romani care desfasurau activitatea de comercializare prin achizitionarea de produse ale grupului de la societatile nerezidente din cadrul grupului. In ultimii ani insa, ANAF a inceput emiterea deciziilor de inregistrare din oficiu de sedii permanente si sedii fixe pentru contribuabilii nerezidenti, in lipsa desfasurarii unei inspectii fiscale prealabile sau a audierii contribuabililor nerezidenti.

Mai mult, decizia de inregistrare din oficiu nu a fost motivata in fapt si insuficient motivata in drept. Chiar daca, ulterior, in cadrul cailor administrative si judiciare de atac, ANAF a  invocat drept temei de fapt si de drept recalificarea si neluarea in considerare a unor tranzactii, respectiv existenta unor relatii contractuale cu diversi terti stabiliti pe teritoriul Romaniei, instanta de judecata a considerat ca o astfel de motivare ulterioara nu este posibila. Surprinzator, ANAF a sustinut, ulterior emiterii deciziei, ca unul dintre temeiurile pentru existenta unui sediu permanent il constituie insasi incheierea contractului de asistenta juridica, avand ca obiect contestarea deciziei de inregistrare.

Instantele de judecata au stabilit deja, in cazuri concrete incheiate, ca „simpla indicare a art. 8 din Codul Fiscal nu satisface imperativul motivarii, lipsa indicarii motivelor concrete care au determinat organul fiscal sa constate ca un contribuabil nerezident avea obligatia de a se inregistra fiscal echivaland cu nemotivarea actului administrativ. Or, motivarea actului administrativ este esentiala pentru exercitarea controlului de legalitate pe care il infaptuiesc instantele de judecata. Mai mult, trimiterea la un anumit inscris identificat in cuprinsul actului administrativ nu suplineste obligativitatea motivarii.”

In ceea ce priveste conditia pagubei iminente, Curtea de Apel a retinut faptul ca societatile nerezidente sunt inregistrate in scopuri fiscale in alte tari, situatie in care prin emiterea deciziilor contestate ce stabilesc obligatii declarative referitoare la impozitul pe profit si TVA se realizeaza o dubla impunere. Totodata, instanta sustine ca prejudiciul nu trebuie sa fie cert, ci unul previzibil, asa cum a retinut si instanta suprema in jurisprudenta sa.

Astfel, in trei cazuri distincte, efectele deciziilor de inregistrare din oficiu de sediu permanent si sediu fix au fost suspendate de catre Curtea de Apel Bucuresti. Deciziile definitive favorabile au fost obtinute de catre echipa de avocati Bancila Diaconu si Asociatii, condusa de Emanuel Bancila, formata din Ana Mihai si Ana Maria Damian. Casa de avocatura a demonstrat ca exista o indoiala puternica si evidenta asupra prezumtiei de legalitate a deciziilor de inregistrare din oficiu emise de ANAF, ceea ce constituie unul dintre fundamentele caracterului executoriu al actelor administrative.
Instanta a retinut in mod corect faptul ca astfel de decizii de inregistrare din oficiu trebuie emise in urma desfasurarii unor inspectii fiscale la contribuabilii nerezidenti si numai dupa efectuarea procedurii audierii prealabile prevazuta de legislatia in vigoare.

Avand in vedere faptul ca instantele de judecata acorda suspendarea actelor administrativ-fiscale doar intr-un procent de sub 10% din cauze, suspendarea a trei acte administrativ-fiscale care vizeaza aceeasi tematica - inregistrarea din oficiu de sediu permanent si sediu fix - nu poate fi intamplatoare.

Este vorba, de fapt, despre carente de ordin formal si material legat de tematica sediilor permanente si a sediilor fixe in Romania, care determina consecinte importante, de ordin pecuniar, ca urmare a actelor coercitive emise de ANAF.

De retinut ca nu orice inspectie fiscala poate da nastere la constatarea de catre ANAF a unui sediu permanent sau a unui sediu fix. Astfel, in opinia noastra trebuie contestata o inspectie fiscala la un contribuabil roman care da nastere unui sediu permanent la un contribuabil nerezident, o astfel de practica recurenta a inspectiei fiscale fiind contrara Cartei drepturilor fundamentale ale contribuabilului.

Autor: Emanuel Bancila (foto), Partener coordonator Litigii si Inspectii Fiscale, Casa de avocatura Bancila Diaconu si Asociatii

Catalog

AFCAR 2022 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF Finconta logo 21

 

 

 

TUV logo 20

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2023 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.