Ioana Arsenie, strateg financiar Trusted Advisor: Bugetarea „ZERO-BASED” – solutie in scenariul de recesiune?
Organizatiile care iau in calcul si scenariul de recesiune, fara a-si limita la acest scenariu strategia au la indemana aceasta tehnica foarte ofertanta. Din experienta perioadei covid, cunoastem exemple de companii care au ratat oportunitati si au pierdut cota de piata, deoarece au restrans capacitatea de productie la nivel de supravietuire.
Asadar, cum lucram sa pregatim un scenariu de recesiune?
In acest material ne propunem sa clarificam un concept destul de putin cunoscut, aplicat partial, la nivel intuitiv, mai ales de IMM-urile care nu lucreaza cu bugete: BUGETAREA „ZERO-CHELTUIELI” (En: „Zero-based budgeting).
Asadar, bugetarea zero-based este tehnica prin care sunt analizate liniile de business, la nivelul granular al costurilor individuale. In acest proces se pune presiune pe ownerul de buget, managerul. Acesta trebuie sa demonstreze, in mod continuu, ca resursele solicitate sunt neaparat necesare pentru atingerea obiectivelor de business si sunt utilizate responsabil.
In implementarea acestui principiu de lucru, digitalizarea are un rol esential. De regula, analiza costurilor, a repartizarii acestora pe linii de business scoate in evidenta erori de clasificare, care conduc la analize si concluzii incomplete sau chiar eronate.
La aceasta etapa se realizeaza o noua iteratie, in care se considera oportunitatile de optimizare la nivel operational, al proceselor.
Bugetele targetate sunt definite in cele din urma considerand analize comparative (benchmark) si coreland cheltuielile cu rezultatele.
AVANTAJE:
- Integrarea zonelor de business (bugetele nu raman doar la nivel departamental)
- Transparenta privind utilizarea resurselor
- Focus pe optimizarea coordonata a utilizarii resurselor – spre deosebire de abordarea traditionala a bugetarii, de crestere/descrestere incrementala, bugetarea zero-based propune o abordare structurala fara bariere care provoaca organizatia si managementul sa raspunda la intrebarea „DE CE? Este aceasta calea cea mai buna?”
Ioana Arsenie (foto), strateg financiar: Consider ca aceasta tehnica de lucru aduce beneficii reale atunci cand este integrata in viata organizatiilor si creaza oportunitati deosebite pentru profesionistii in finante sa contribuie la crearea de valoare, prin facilitarea acestui proces.
Ioana Arsenie este profesionist in finante cu experienta de peste 20 de ani in roluri strategice, board advisor si fondatoarea Trusted Advisor & Trusted App- aplicatia de raportare financiara si bugetare digitalizata pentru IMM-uri.
Mai multe info https://trustedadvisor.ro/ si https://ioanaarsenie.ro/