Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 431 vizitatori și nici un membru online

Directorul Financiar (CFO) – de la rolul clasic la intelerea trendurilor industriei si crearea de valoare

Daca ne uitam la ultimii 20 de ani, in meseria de CFO (Director Financiar) a avut loc un salt semnificativ, insa nu la fel in toate industriile. Avem impresia ca doar companiile mari au acces la resurse umane la nivel de excelenta.

Din experienta mea de aproape 10 ani ca manager financiar si membru in board si peste 10 ani in consultanta pot spune cat de dinamica este activitatea, faptul ca de la companie la companie conditiile de lucru se modifica si in consecinta lucrul cu scenarii multiple, o strategie apelata in situatii de criza anterior pandemiei, este la ordinea zilei acum.

In consecinta este nevoie de un management financiar la inaltime.

Mai mult decat oricand este necesara intelegerea dinamicii preturilor, fie ca vorbim de materii prime sau produse finite.

Directorul financiar are capacitatea sa coaguleze organizatia si sa sustina strategia de dezvoltare:
• prin intermediul bugetelor;
• implicare operationala;
• intelegere a proceselor si nevoilor departamentale;
• sustinerea managerilor de departamente in demersul de realizarea a bugetelor opex (capital de lucru) si capex (investitii);
• coordoneaza digitalizarea in cadrul departamentului si nu numai.

Se intelege care sunt caracteristicile obligatorii in profilul CFO-ului. Cunoasterea instrumentelor de tip hedging, a mecanismelor de listare la bursa, abilitatile sistemice si de interfatare a sistemelor devin obligatorii pentru a insoti viziunea de dezvoltare a companiilor.

O alta abordare esentiala in managementul financiar o reprezinta cea bazata pe costul de oportunitate. Ma refer la capacitatea de a analiza mai multe variante, precum cele cateva exemple prezentate in continuare:
• stocaj propriu (investitie) vs inchiriere capacitati de stocaj;
• productie interna  sau externalizare;
• credit furnizor sau asociati si/sau finantare bancara.

Dincolo de discutiile pentru a intelege fiecare varianta in parte, CFO-ul trebuie sa consolideze fiecare recomandare sau decizie pe baza calculelor financiare si analizei de risc.
Elemente tehnice precum discounted cash-flow, ROI (return of investment), payback period sunt necesare si trebuie aplicate si explicate persoanelor de decizie din companie, CEO sau antreprenori.

IMM-urile care nu au dimensiunea si bugetul necesare angajarii unui CFO intern pot considera varianta unui Director Financiar extern, care sa insoteasca managementul in permanenta, cu evaluari lunare sau trimestriale si sa intervina cu o implicare mai mare in proiectele cheie, strategice si cu impact pentru organizatie.

Astfel, trebuie creata o structura organizationala puternica la nivel de companie, prin prisma organizarii si consolidarii departamentului financiar, o regandire totala. Rezultatele acestor eforturi la nivel de cifre, presupun reduceri de bugete si de pana la 15% prin optimizari in procese, schimburi de activitati, sarcini, responsabilitati intre sarcini, roluri.

Companiile romanesti pierd foarte mult din lipsa evaluarii departamentului financiar. Mai mult decat atat, pierd oportunitatea de a trece la urmatorul nivel de crestere! Din experienta Trusted Advisor Strategy & Finance, un blocaj in cresterea afacerilor il constituie pastrarea structurii initiale intr-o etapa de crestere urmatoare. De multe ori, contabilul sef este cel care sustine activitatea de finantare, relatia cu bancile sau chiar antreprenorul si nu se fac foarte multe activitati de management financiar.

Antreprenorul trebuie sa aiba o structura care functioneaza si sa regandeasca arhitectura proceselor – identificarea proceselor si reajustarea lor in grupe de procese. In plus, antreprenorii vor percepe acest demers de evaluare a functiei financiare si ca pe o oportunitate in vederea consolidarii intre departamente, in intreaga organizatie, dar si a relatiei cu clientul: de la eficienta in datele furnizate, ajustarea bugetelor, coerenta in procese.

Principalele axe de actiune:
a) politica de pret: metodologia calculului de pret;
b) politica de credit management;
c) analiza investitiilor;
d) suport in implementarea si dezvoltarea permanenta a unui ERP.

Aceste proceduri sunt livrabile, insa pentru continuitate cu cele mai bune rezultate, se urmareste ca in cadrul procesului sa aiba loc un transfer de cunostinte de la CEO-ul extern/intern catre echipa interna, fie ca vorbim de Departamentul Financiar-Administrativ, forta de vanzari si, desigur, antreprenorul care participa activ la acest proces. De foarte multe ori, CFO-ul extern se implica in recrutarea CFO-ului intern, cand compania creste, in evaluarea echipei interne.

Directorul Financiar este vectorul procesului de management al performantei:

Vorbim de mai multe axe ale procesului, printre care:
• Performanta financiara a afacerii – se vorbeste foarte mult ca Directorul Financiar trebuie sa optimizeze costurile, sa lucreze pentru reducerea acestora in context de criza, insa se lucreaza mai putin la modelarea matematica a preturilor, a modelului economico-financiar al afacerii. Strategia de preturi trebuie corelata cu bugetarea, pentru a asigura o coerenta si control asupra rezultatului financiar.
• Performanta angajatilor – desi, in mod clasic, masurarea performantei angajatilor nu este in sarcina directa a Directorului Financiar, din experienta mea, pot spune ca implicarea sa in calibrarea indicatorilor de performanta masurabili poate sa creasca rezultatele acestui proces. Din perspectiva mea, Departamentul Financiar nu trebuie doar sa livreze rapoarte pentru evaluarea KPI (indicatori de performanta) cantitativi. Un potential insuficient exploatat este implicarea acestuia in definirea modelului de performanta din organizatie si a tintelor pentru fiecare KPI, la fiecare nivel, astfel incat si Directorul Financiar va putea sa beneficieze de o cunoastere in profunzime a afacerii si va prezenta, la randul sau, previziuni cat mai bune.

Directorul Financiar construieste valoare, prin identificarea zonelor cu potential si forta de propunere de strategii, prin care potentialul sa fie realizat, in termeni de profit si cash.

Poate ca afacerea are o structura simpla sau, dimpotriva, este complexa. Expunerea Directorului Financiar la realitatea interna si din piata va aduce, cu siguranta, puncte de atentie noi, pentru ca perspectiva omului de finante completeaza zona operationala

Insa aceste paliere de actiune presupun un nivel de autoritate corespunzator. Un astfel de rol este realizat de Financial Business Partner, in organizatii mari, insa este o provocare pentru IMM-uri, in care rolul Directorului Financiar cuprinde mult operational.

Ioana Arsenie (foto) este profesionist in finante cu experienta de peste 20 de ani in roluri strategice, board advisor si fondatoarea Trusted Advisor & Trusted App- aplicatia de raportare financiara si bugetare digitalizata pentru IMM-uri.

Mai multe info  https://trustedadvisor.ro/  si   https://ioanaarsenie.ro/

Catalog

AFCAR 2024 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

Relians logo portal

 

Modular Services logo alb portal

 

 

 

 

 

Vialto logo portal bun

 

 

Dynamic Learning logo bun portal

 

Vertik logo nou portal

 

 

 

Auditcont Exal logo portal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 


Valoria logo2 

 

 

  

 

 

   

 

 

 

     

prospect logo

 

 

Copyright © 2024 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.