Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 76 vizitatori și nici un membru online

Romania - anul 2019 - Piata salariilor pare a fi mai haotica sau cel putin mai imprevizibila, decat oricand

Conform ultimelor noastre observatii si sondaje, venitul mediu brut in Romania in 2019 este de aproximativ 1 000Eur pe luna (in fapt putin mai mic de 1'000Eur) venit care include chirie, transport si alte beneficii. Intr-adevar, salariile difera in mod drastic intre diferite locuri de munca.

Aproximativ 25% din oameni castiga mai putin de 500Eur, apoi aproximativ 50% castiga mai putin de 900Eur (prin urmare, 50% dintre salariati castiga sub  acest nivel de 900Eur) si maximum de 50% din populatia salariala nu castiga egal sau mai putin de 1'400Eur. Din acest ultim segment exista un mic procent  de 15-Max 20% care ar avea  salariul de peste 1'400-1'500 EUR si unul foarte mic (< 2-Max. 3%), cu peste 3'000Eur pe luna.

Un salariu maxim care a fost solicitat in cursul anului trecut a fost de 7'000 EUR (mai exact 35'000RON brut pe luna) pentru un manager general intr-o companie de pariuri si care nu a fost de fapt finalizat, pana la sfarsit... din cauza acestui nivel ridicat de asteptare salariala a candidatului.
A nu se uita ca toti sunt doar indicatori. In cazul in care salariul tau este mai mare decat media, atunci te descurci foarte bine. In cazul in care salariul este mai mic, atunci mai multi oameni castiga mai mult decat tine si deci exista loc pentru imbunatatire. Salariile pentru anumite categorii specifice de munca sunt foarte diferite si s-ar putea sa nu para de obicei de bun simt.

Rolurile de dezvoltator de software IT sunt foarte bine privite. Un bun dezvoltator .net cu un minim 4-5 ani de experienta relevanta poate castiga 2'500 EUR net in mana/ luna in timp ce un bun controler financiar cu peste 5 ani de experienta  in domeniu, nu poate spera in general la mai mult de 2’000 - 2’200 EUR net in mana /luna , cu greu poate ajunge pana la acelasi nivel ca un dezvoltator software IT si care nu este lider de echipa si cu un nivel de stres cel putin similar la locul de munca sau chiar cu mai putine responsabilitati fata de rolul unui ”controller”…

In timp ce nimeni nu mai asteapta salturi mari salariale atunci cand se produce o schimbare a unui loc de munca de la un angajator la altul sau/si de la un nivel de munca la unul mai incarcat, sau cel putin similar, precum se petrecea inainte de anul 2009, exista in zilele noastre in schimb un fel de prognoza non-sens in procesul de bugetare pentru cele mai multe dintre rolurile si salariile in rolurile cheie de pe piata actuala, pentru ca aceasta din urmi este plina de "surprize" si evolueaza foarte repede, adeseori, prognozele fiind anuale pe cand schimbarile pot apare si de la o luna la cealalta.

Activitatea consilierului juridic intern a inregistrat de asemenea o multime de modificari in ultimii 1-2 ani. De exemplu, in a doua parte a anului 2018 cererea pentru un bun consilier juridic- influentata si de  Regulamentul GDPR intrat in vigoare - a fost in mare crestere, in timp ce salariul aferent a fost bugetat la nivelul de 2017 si mai putin ...

Ne asteptam la o cerere tot mai mare pentru diferite roluri si aici am oferit doar cateva exemple si anume cele care ar fi cele legate de Analisti /Responsabili Securitate (IT)  sau experti in domeniul securitatii cibernetice, precum si cele pentru consilierii juridici seniori (si anume pentru aceia  care ar dori sa devina internalizati in afaceri operationale ci nu cei care actioneaza ca intreprinzator independent de tip free-lance sau in cadrul firmelor de servicii si consiliere legala).

Asteptarile salariale in aceste segment au crescut cu min. 30%, in timp ce pentru unele roluri de conducere de top, cum  ar fi cele de top in financiar CFO sau de general management - CEO, COO, salariul (cel putin nivelul lor fix) a coborat cu 5% chiar 10%, in unele cazuri, in ultimii 3-5 de ani.

De ce este asa? Multi factori o pot explica si acestia nu sunt aceiasi in fiecare caz. In general, o generatie de tineri (de obicei "mai ieftini") a fost aleasa pentru a inlocui unele persoane mai varstnice, la nivel senior de tip C, si anume mai ales la nivelul de top de management (inclusiv expati). Din pacate exista un pret inevitabil de platit ca si consecinta a acestor alegeri la nivel de conducere de top... avand in vedere si faptul ca talentul de ansamblu in segmentul de management de tip ”mid-top” nu evolueaza inspre mai bine, ci mai degraba invers.

Aceste persoane talentate de tipul “economiseste banii” cu caracteristici de gen “CUM SA”...si care se angajeaza in mod mai rapid decat o reusseste concurenta in acel domeniu - aceasta poate fi o abilitate extrem de importanta si pe care cei mai profesionisti doresc sa o aiba sau sa si-o dezvolte.

Evolutia salariului mediu in Romania
In timp, salariul mediu a evoluat mai mult sau mai putin dupa cum urmeaza:

Cresterea procentuala si scaderea sunt relative la valoarea anterioara

Precum este afisat in diagrama, salariile in 2019 sunt ~ 2% mai mari decat cele de 2018. Tendinta sugereaza o crestere lenta insa continua in 2020 deci probabil si in anii viitori. Aceste cifre difera de la o industrie la alta.

A se lua in considerare si faptul ca un salariu pe ora fiind de circa 6Eur nu este de nici o mirare cat de multi oameni (mai ales din segmentul muncitori) - migreaza inspre Marea Britanie sau in tari similare, unde pot realiza un venit dublu.

Unele comparatii salariale efectuate si intre mai multe orase din Romania

O comparatie medie a salariului in Romania poate indica cel mai inalt nivel in Bucuresti ~ 1'200Eur, urmat de anumite niveluri extreme in alte judete cum ar fi Galati, Suceava, Braila (mai ales din cauza -competitivitatii scazute in unele zone industriale), apoi urmate indeaproape de Timisoara, Cluj si Brasov, Iasi si  ajungand la cel mai scazut nivel in judete precum Constanta si Sibiu la nivele de ~ 7-800Eur).

Inca o data , acestea sunt cifre pur orientative si statisticile nu sunt probabil complet exacte, ci depind de multi factori locali, uneori sezonieri etc.  

In general, practica noastra demonstreaza ca statisticile salariale si schemele de compensare trebuie sa fie facute intr-un mod mult mai dinamic si  totodata personalizat , in cele din urma macar la nivel trimestrial si in mod ideal -  in timp real.  O grila de salariu care a fost destul de realist sa zicem in urma cu un an si chiar cu sase luni in urma,  cu siguranta nu mai este si astazi pentru anumite roluri /industrii ...

Irina Vasile (foto stanga sus), Headhunting – Antal International Ltd - Romania

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

TUV logo 20

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2024 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.