Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 60 vizitatori și nici un membru online

Inovatia pe frontul de est

Dupa revolutia din 1989, economiile din est intra intr-o nesistematizabila tranzitie catre economia de piata. Efecte?! Inflatie, privatizari, restructurari, tensiuni sociale, instabilitate guvernamentala. Intr-un final vointa de aderare la spatiul comunitar. Agitatii ani ’90 sunt in cele din urma depasiti si economiile central si est europene traiesc experienta cresterii.

Proximitatea fata de UE a inca excentricelor economii estice trezeste interesul companiilor multinationale. Aderarea acestora la UE conduce la decizia conglomeratelor globale sa investeasca in tarile acestei regiuni datorita predictibilitatii „castigate”, costului scazut si nivelului de pregatire tehnica ridicata a fortei de munca. Cresterea investitiilor straine a condus la o acumulare de capital, concomitent cu fasonarea competentelor, transferul de tehnologie si alte beneficii. De asemenea a permis cresterea productivitatii si recuperarea decalajelor fata de economiile avansate.

Capcana veniturilor medii limiteaza cresterea

Criza din 2008-2010 a temperat elanul de crestere al acestora. Investitiile straine au scazut, iar productivitatea si-a moderat cresterea. Majorarea salariilor, absenta unor produse si servicii cu valoare adaugata au afectat exporturile si au condus la un deficit de competitivitate.

Capcana veniturilor medii, asa cum este cunoscut fenomenul descris, arata limitele acestei cresteri. Modelul transformarilor structurale si cresterii capitalului investit per angajat nu mai functioneaza. Atragerea investiilor straine si incurajarea inovatiei venita pe aceasta cale au sustinut politica salariilor mici. Numai ca in acest moment provocarile din piata fortei de munca pun presiune asupra nivelului salarial mediu obligand aceste tari sa inoveze.

Noile tehnologii digitale aduc oportunitati pentru inovatie

Inteligenta artificiala este noul petrol al economiilor iar inteligenta lucrurilor (IoT), computerele cuantice si noile tehnologii, derivate ale acestui combustibil al viitorului. Pentru tarile central si est europene in anii ’90 tranzitia a insemnat trecerea la un sistem economic deschis si liber. Astazi tranzitia inseamna trecerea la un model economic de crestere bazat pe inovatie. Tarile din aceasta regiune, fara un sistem de inovatie coerent articulat si functional, risca sa ramana in urma. Romania este extrem de expusa tinand cont ca in 2017 se afla pe ultimul loc, potrivit indicelui de inovatie al UE.

Factorul comun al tarilor acestei regiuni este accentul pus pe disciplinele tehnice (STEMS). Nivelul mediu spre ridicat al educatiei si cercetarii in aceste discipline a avut uneori evolutii diferite in unele tari. Este si cazul Romaniei. Cu toate acestea, in special aderarea la UE, a deschis aceste tari catre investiile straine ce au condus la consolidarea sectorului de productie, achizitionarea de tehnologie, dezvoltarea managementului si intrarea acestora pe autostrada globala de crestere a valorii.

Tarile din Europa de Est puncteaza cateva reusite  

Transformarile economice si sociale din ultimele trei decenii au modificat atitudinile sociale cu privire la inovatie si libera initiativa. Noile tehnologii se bucura de promovare, sunt incurajate start-up-urile in tehnologie si formele de organizare in hub-uri. Viteza, strategiile si tacticile adoptate se reflecta in locul ocupat de tarile din regiune in clasamentul inovatiei UE. Din tarile acestei regiuni provin Skype, TransferWise, AVAST, AVG, ESET, Prezi, Bitdefender sau UiPath.

Desi importante, rezultatele sunt putin semnificative numeric si se datoreaza mai degraba initiativelor solitare. De aceea, crearea unui ecosistem de inovatie in tarile acestei regiuni cere indeplinirea urmatoarelor patru masuri minime la nivel macro:

1. Cresterea bugetelor alocate cercetarii si dezvoltarii (Romania aloca un sfert din media UE), dar si la nivelul companiilor private cu atragerea finantarii din fonduri cu capital de risc (doar 2% la nivel regional)
2. Cresterea calitatii cercetarii (referintele in articolele internationale la cercetarile din regiune sunt putine), iar rezultatele cercetarilor sa-si gasesca aplicare in produse cu succes comercial prin colaborarea cu mediul de business (numarul de patente in regiune este scazut)
3. Adresarea problemei exodului creierelor prin cresterea nivelului de educatie tertiara capabila sa produca oameni calificati pentru cerintele pietei muncii interne si cresterea numarului de studenti
4. Adaptarea cadrului de reglementare la avansul tehnologic dar si stabilitatea si predictibilitatea acestuia (cele mai multe start-up-uri de succes isi au sediul central in tarile vestice sau US)

Autor: Constantin Magdalina (foto), Expert, Tendinte si tehnologii emergente

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

TUV logo 20

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2024 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.