Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 32 vizitatori și nici un membru online

Implementarea mecanismului generalizat de taxare inversa, o masura necesara pentru diminuarea deficitului si imbunatatirea colectarii taxei la bugetul de stat

Reprezentantii Consiliului Economic si Financiar (ECOFIN) din cadrul Consiliului Uniunii Europene s-au reunit zilele trecute si au agreat cateva propuneri de modificare a tratamentului de TVA aplicabil anumitor activitati. Cea mai importanta dintre masurile discutate se refera la implementarea mecanismului generalizat de taxare inversa de catre statele membre care se confrunta cu decalaje majore in colectarea acestei taxe.

Datorita deficientelor din sistemul TVA, cu precadere in cazul tranzactiilor transfrontaliere, statele membre devin vulnerabile la frauda fiscala, acest fapt generand uneori consecinte grave pentru bugetele nationale.

In acest sens, reprezentantii ECOFIN au fost de acord cu o propunere de directiva care va permite statelor membre, afectate intr-o masura semnificativa de frauda din domeniul TVA, sa aplice temporar mecanismul generalizat de taxare inversa, care implica transferul responsabilitatii privind plata TVA de la furnizor catre client.

Utilizarea acestui mecanism de plata a TVA va fi posibila pana la data de 30 iunie 2022, numai pentru livrarile locale de bunuri si prestarile locale de servicii, a caror valoare va depasi pragul de 17 500 EUR per tranzactie. Vor exista, insa, conditii tehnice foarte stricte pentru aplicarea mecanismului, respectiv, peste 25% din decalajul de TVA din statul membru respectiv sa se datoreze fraudei de tip “carusel” si, de asemenea, sa fie implementate obligatii de raportare electronica eficace pentru toate persoanele impozabile, in special pentru cele carora li se aplica taxarea inversa.

In acest moment, mecanismul de taxare inversa pentru operatiuni locale poate fi aplicat temporar, dar nu intr-o maniera generalizata, intrucat se limiteaza la sectoarele cele mai afectate de frauda din domeniul TVA. In plus, utilizarea acestuia se realizeaza la cererea specifica a unui stat membru si cu aprobarea prealabila a Consiliului Uniunii Europene.

Directiva va oferi o solutie pe termen scurt pentru statele membre cele mai afectate de frauda, pana la momentul implementarii sistemului definitiv de TVA (in cadrul caruia, livrarile vor fi taxate in statul de destinatie).  

Tinand cont ca, potrivit ultimului raport al Comisiei Europene, Romania a inregistrat in 2016 cel mai ridicat deficit de TVA din UE, de 35,88%, mare parte din acesta datorandu-se fraudei de tip “carusel”, din punctul nostru de vedere, implementarea mecanismului generalizat de taxare inversa reprezinta o masura necesara in incercarea de diminuare a deficitului si imbunatatirea colectarii taxei la bugetul de stat.

Prin urmare, este imbucurator interesul acordat acestei directive din partea Ministerului Finantelor Publice din Romania, care intelegem ca este in favoarea implementarii unui proiect pilot de aplicare a mecanismului.

Totusi, in vederea implementarii acestui mecanism, Romania va trebui sa acorde o importanta sporita indeplinirii (si) celei de-a doua conditii mentionata mai sus, si anume, adoptarea unui sistem de raportare electronica real si eficient, cu aplicabilitate, in special la nivelul persoanelor impozabile vizate de aceste masuri. In acest mod, tara noastra s-ar alinia la modelele de raportare din alte state membre (care s-au dovedit eficiente), fapt care ar genera si o imbunatatire a relatiei dintre autoritatile fiscale si contribuabili. Directiva ar urma sa fie adoptata (la nivelul UE) imediat dupa emiterea unei opinii de catre Parlamentul European.

Tot in cadrul acelorasi discutii si avand ca scop tot implementarea unor masuri pentru combaterea fraudei in domeniul TVA, reprezentantii ECOFIN au agreat patru modificari (asa numitele “quick fixes”) ale normelor actuale ale UE in ceea ce priveste regimul de TVA aplicabil comertului intracomunitar cu bunuri. Aceste modificari vizeaza aspecte specifice, legate de: stocurile la dispozitia clientului; codul de identificare in scopuri de TVA al clientului unei livrari intracomunitare de bunuri (care va deveni o conditie suplimentara pentru scutirea de TVA); tranzactiile in lant (stabilirea unor criterii uniforme) si dovada livrarii intracomunitare de bunuri (stabilirea unui cadru comun in ceea ce priveste documentele justificative necesare pentru aplicarea scutirii de TVA).

Aceste patru masuri (“quick fixes”) se vor aplica incepand cu 1 ianuarie 2020 si vor avea o relevanta semnificativa pentru companiile din statele membre care vor beneficia de normele armonizate privind comertul intracomunitar.

Nu in ultimul rand, o alta propunere adoptata in cadrul discutiilor desfasurate la nivelul ECOFIN se refera la aplicarea unor cote reduse de TVA pentru publicatiile furnizate pe cale electronica (in scopul alinierii normelor de TVA aplicabile publicatiilor furnizate in format fizic si electronic). Consideram ca, si aceasta este o masura binevenita, avand ca scop modernizarea sistemului de TVA intr-o economie digitala si adaptarea la progresele tehnologice.

Autor: Ioana Iorgulescu (foto), Associate Partener, Tax Advisory & Compliance Services – Indirect tax, EY Romania

Catalog

AFCAR 2018 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2019

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2019 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.