Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 43 vizitatori și nici un membru online

Guvernul incearca sa accelereaze ritmul de colectare prin acordarea de noi bonificatii pentru plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale

Avand in vedere deficitul bugetar, care la finalul primelor opt luni din anul 2018 pare ca este dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut (1,54% din PIB), si ca ritmul de colectare a creantelor fiscale de la persoanele fizice este in continuare relativ redus, stimularea platilor reprezinta o prioritate pentru Ministerul Finantelor Publice.

In prezent, persoanele fizice au obligatia prin declaratia unica sa raporteze veniturile obtinute din activitati precum:

- Cedarea folosintei bunurilor (chirii)
- Profesii libere
- Activitati independente
- Vanzare de actiuni
- Anumite activitati agricole

Pentru veniturile realizate pana in anul 2017 inclusiv, plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale se efectueaza in baza deciziilor de impunere emise de catre administratiile financiare. Intervin in acest moment doua provocari. In primul rand, in ceea ce priveste mecanismul de raspuns din partea autoritatilor fiscale, numarul mare de declaratii sunt procesate de catre inspectori cu intarziere. In al doilea rand, odata emise, eventualele datorii pe care le includ adesea nu sunt platite de catre contribuabili la timp.

Drept urmare, referitor la primul aspect, prin Ordinul nr. 2093/2018, publicat in 29 august 2018, s-a hotarat ca deciziile de impunere pentru anul 2017 sa fie emise si transmise pana la data de 30 octombrie 2018. Acelasi termen este prevazut si pentru deciziile de impunere pentru contributiile de asigurari sociale pentru anii 2016 si 2017, potrivit Ordinului nr. 2.323 publicat ieri in Monitorul Oficial.

In legatura cu al doilea aspect, prin Ordonanta de Urgenta nr. 89 publicata ieri in Monitorul Oficial, se stabilesc noi termene de plata pentru anumite obligatii fiscale si se ofera bonificatii in cazul platii cu anticipatie, astfel:

- Termenul de plata pentru impozitul anual pentru veniturile realizate in 2017, dar si pentru contributiile de asigurari sociale (pensii) pentru perioada 2016 – 2017 este 30 iunie 2019, in cazul deciziilor de impunere emise dupa data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta. Pentru plata cu anticipatie pana la data de 15 decembrie 2018, contribuabilii vor beneficia de o bonificatie de 10% din aceste sume.

- Termenul de plata pentru contributiile de asigurari sociale de sanatate pentru perioada 2014 – 2017 este 30 iunie 2019 (n.b. actualmente inca sunt mai multe cazuri de decizii neemise nici pentru anul 2014), in cazul deciziilor de impunere emise dupa data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta. Pentru plata cu anticipatie pana la 31 martie 2019, contribuabilii vor beneficia de o bonificatie de 10% din aceste sume.

Pentru efectuarea regularizarii, ANAF va trimite contribuabililor deciziile de impunere precum si notificari privind termenele de plata.

Pe de o parte, este de urmarit daca acest demers va accelera ritmul de colectare. Pe de alta, cresterea colectarii prin oferirea de stimulente de care beneficiaza doar o parte din contribuabilii persoane fizice poate parea discriminatorie fata de alte categorii de contribuabili, ca de exemplu cei pentru care plata impozitului si a contributiilor sociale se efectueaza prin retinere la sursa. Ca urmare, credem in beneficiile unei astfel de solutii pe termen scurt; pe termen lung insa, este obligatorie implementarea unei proceduri mai eficiente de colectare a impozitelor tinand seama si de avantajele aduse prin digitalizare.

Autor: Claudia Sofianu (foto), Partener Departamentul de asistenta fiscala si juridica, EY Romania

Catalog

AFCAR 2018 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2019

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2019 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.