Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 99 vizitatori și nici un membru online

Romania retrogradeaza la competitivitate economica

Anul trecut pe locul 62, anul acesta pe locul 68, Romania pierde din competitivitatea economica la nivel mondial. Asa arata, pentru tara noastra, indicele de competitivitate globala realizat de World Economic Forum. Deoarece obisnuim sa ne comparam foarte des cu tarile din regiune, merita spus, in acesta privinta, ca Bulgaria este pe locul 49, in crestere de pe locul 50, Cehia se mentine pe locul 31, Polonia scade de pe locul 36 pe locul 39, Turcia creste usor de pe locul 55 pe locul 53, Slovacia creste de pe locul 65 pe locul 59 si Ungaria creste de pe locul 69 pe locul 60.

De ce sa ne intereseze un astfel de indice? Pentru ca masoara factorii de crestere si de prosperitate pe termen lung. Ajuta decidentii politicilor publice sa identifice provocarile pe care sa le depaseasca si punctele forte pe care sa le consolideze atunci cand concep strategiile de crestere economica a tarii.

Competitivitatea, criteriul in functie de care este alcatuit clasamentul, este definita drept setul de institutii, politici si factori care determina nivelul de productivitate al unei economii, care la randul ei decide nivelul de prosperitate pe care o economie o poate genera pentru cetatenii ei.

In Romania productivitatea per angajat era la 65,3% din media europeana in 2017

La capitolul productivitate per angajat, in 2017, Romania era la 65,3% din media Europeana, potrivit Eurostat. Pe de alta parte in ce priveste numarul de ore lucrate, romanii sunt in topul celor mai harnici muncitori. Cu alte cuvinte in Romania se lucreaza mult statistic si fara rezultat, ca sa nu zicem altfel. Cu exceptia Bulgariei, toate celelalte tari din UE sunt in fata Romaniei in ce priveste productivitatea. In pofida acestei clasari, motivele cresterii competitivitatii Bulgariei tin de stabilitatea si predictibilitatea sistemului fiscal, de politicile adoptate si astfel de mesajele trimise catre investitori in ultimul an.

Enumeram rapid rezultatele Romaniei pe cei 10 piloni luati in calcul pentru realizarea indicelui de competivitate globala, in cazul celor 140 de tari analizate, dupa cum urmeaza:

Romania este pe locul 86 in ce priveste institutiile, pe locul 83 la capitolul infrastructura, se plaseaza pe locul 38 in privinta mediului macroeconomic, este pe locul 92 in ce priveste nivelul de sanatate si educatie primara precum si eficienta pietei bunurilor, se claseaza pe locul 70 in ce priveste educatia si nivelul de pregatire superioara, eficienta pietei muncii plaseaza Romania pe locul 89, dezvoltarea pietei financiare din Romania este pe locul 88, nivelul de pregatire tehnologica este pe locul 51, nivelul de sofisticare a mediului de business este pe locul 116, iar nivelul de inovatie pe locul 96 intr-o piata considerata pe locul 41 din cele 140 de tari analizate.

Potrivit indicelui de competitivitate globala, cele mai mari 5 provocari ale mediului de afaceri din Romania sunt: 1. nivelul taxelor, 2. birocratia guvernamentala, 3. accesul la finantare, 4. neadaptarea educatiei fortei de munca la cerintele pietei si 5. coruptia.

Cel mai recent raport Eurostat anunta ca Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana (1,4%) comparativ cu trimestrul anterior. O veste imbucuratoare! Stim de temperarea consumului si ajustarea inflatiei de la 5,4% la 4,5% cu perspectiva sa ajunga 3,5% la sfarsitul anului. Stim ca cinetica economica este influentata de combinatia consum-investitii-export, indicatori macro la care Romania pare sa stea cel mai bine si in indexul de competitivitate global.

Dar ce ne facem cu competitivitatea? Competitivitatea unei tari este data si de nivelul de sofisticare a mediului de business (in prezent locul 116), nivelul de inovatie (in prezent locul 96), nivelul de sanatate si educatie primara (in prezent locul 92), eficienta pietei muncii (in prezent locul 88), institutii (locul 88) sau infrastructura (locul 83).

Romania a reusit performanta sa fie cea mai buna si sa nu fie competitiva. Presiunea competitiva ar fi bine sa ne orienteze atentia asupra viitorului Romaniei.

Autor: Constantin Magdalina (foto), Expert, Tendinte si tehnologii emergente

Catalog

AFCAR 2018 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2019

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2019 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.