Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 35 vizitatori și nici un membru online

Tichetele de masa - ambiguitati fiscale

Proiectul de modificare a Codului Fiscal pus in dezbatere publica de Ministerul Finantelor Publice ridica din ce in ce mai multe intrebari. Si nu doar in randul companiilor emitente, ci si intre angajatori si acceptatori.

Noile definitii si incadrari ce vor fi introduse prin textul de lege au impact asupra tratamentului de TVA si al biletelor de valoare (denumirea veche - tichete). Biletele de valoare (tichete de masa, tichete de vacanta, tichete de cresa, tichete cadou si tichete culturale) urmeaza a fi acordate in baza Legii 165/2018. Atat modificarea la Codul Fiscal in zona de TVA, cat si legea specifica ce reglementeaza utilizarea tipurilor de bilete de valoare (denumirea veche - tichete) vor fi aplicabile din 1 ianuarie 2019.

Din perspectiva de TVA, modificarile vizeaza stabilirea tratamentului (se aplica TVA sau nu la transferul acestora) in baza unor principii noi. Biletele de valoare/tichetele definite de legea specifica vor fi subiect de TVA sau nu in functie de modul lor de utilizare, adica in functie de ce produse sau servicii putem cumpara cu acestea.

Spre exemplu, din perspectiva TVA, tichetele de masa par sa se incadreze in categoria celor care vor fi subiect de TVA la momentul transferului de la emitent la angajator. Principiile modificate in zona de TVA sunt suficient de generoase incat sa lase loc interpretarilor.

Totusi, o asemenea incadrare ar atrage dificultati de implementare pe tot fluxul: emitent – angajator – acceptator - emitent. Aici vedem un impact pana la nivelul caselor de marcat.

Noile reglementari de TVA trebuie transpuse in legislatia romaneasca, respectand prevederile directivei europene ce intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019 pe intreg teritoriu al Uniunii Europene. Astfel, Romania nu dispune de o mare flexibilitate in ceea ce priveste transpunerea principiilor directivei in Codul Fiscal. Totusi, textul de lege poate sa fie completat de norme metodologice care sa raspunda situatiei specifice a tichetelor definite de legea specifica romaneasca. Si anume, sa clarifice tratamentul de TVA al tuturor tipurilor de tichete, in special al celor de masa. In acest caz, legiuitorul poate si este recomandabil sa pastreze tratamentul de TVA actual (adica neaplicarea TVA la transferul acestora).

Si din punctul de vedere al impozitului pe venit exista anumite neclaritati cu privire la aceste bilete/ tichete. Legea nr. 165/ 2018 privind acordarea biletelor de valoare, prevede ca respectivele sume nu vor fi luate in calcul la stabilirea drepturilor si obligatiilor ce se determina in raport cu venitul salarial, nici pentru angajator, nici pentru angajat. Acest lucru poate fi interpretat in sensul ca nu se va datora impozit si nici contributii sociale pe sumele reprezentand bilete de valoare, ceea ce contrazice prevederile actuale ale Codului Fiscal, conform carora asemenea tichete sunt scutite doar de la plata contributiilor sociale.  

In mod normal, clarificari ar trebui sa fie aduse prin normele de aplicare ale Legii, pentru care termenul de publicare de 12 septembrie a trecut deja.

Chiar daca Legea 165/2018 urmeaza a intra in vigoare abia incepand cu 2019, este imperativa clarificarea tratamentului fiscal fara urma de dubiu si cat mai curand posibil, avand in vedere numarul mare de companii afectate. Pe fondul modificarilor legislative ce au avut loc de-a lungul intregului an 2018, persoanele juridice au nevoie de stabilitate si transparenta fiscala, astfel incat sa poata estima corect cheltuielile cu salariile, cu evitarea riscului de a estima sau aplica un tratament fiscal ce ulterior s-ar dovedi eronat si care ar duce la costuri aditionale neanticipate.

Autori: Adrian Teampau, Partener Asociat, Divizia Impozite indirecte si Claudia Sofianu, Partener, Departamentul de asistenta fiscala si juridica, EY Romania

Catalog

AFCAR 2019 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.