Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 30 vizitatori și nici un membru online

Alex Milcev, EY: Incepe numaratoarea inversa pentru declaratia unica

Au mai ramas doar cateva zile pana la termenul de depunere al Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prilej pentru a analiza cateva aspecte.

Declaratia unica se depune, in general, de catre contribuabilii care si anterior de 1 ianuarie 2018 completau Declaratia privind veniturile realizate din Romania – Formularul 200, respectiv Declaratia privind veniturile realizate din strainatate – Formularul 201.

Prin intermediul Declaratiei unice contribuabilii trebuie sa declare urmatoarele tipuri de venit realizat:
- venituri/pierderi din activitati independente
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala
- venituri din cedarea folosintei bunurilor
- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, determinate in sistem real
- venituri din transferul titlurilor de valoare
- venituri din investitii realizate din strainatate, precum dividende, dobanzi, pensii.

Este de mentionat ca Declaratia Unica privind veniturile realizate in anul 2017 trebuie inregistrata la ANAF pana pe data de 16 iulie 2018 (15 iulie fiind zi nelucratoare).

De asemenea, persoanele fizice care realizeaza din una sau mai multe surse si/sau categorii veniturile enumerate mai sus, inclusiv venituri din alte surse, completeaza Declaratia Unica si
datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), daca estimeaza pentru anul 2018 venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, si anume 22.800 Lei. Daca exista aceasta situatie, in cadrul aceleiasi Declaratii Unice pentru veniturile realizate in 2017, se va completa si subsectiunea ”Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate”. Astfel, inregistram  o premiera, si anume, avem prima declaratie fiscala in care raportam venituri pentru 2 ani.

Cat priveste termenul de plata a impozitului pe venit, respectiv CASS, este bine sa tineti cont de urmatoarele:
- impozitul pentru veniturile realizate in anul 2017 va fi achitat de catre contribuabil potrivit deciziei de impunere ce va fi emisa de catre ANAF, aceasta fiind ultima decizie de impunere pe care o va mai primi contribuabilul (incepand cu veniturile realizate in anul 2018, contribuabilul va achita impozitul pe venit pe baza calculului realizat automat prin intermediul Declaratiei Unice)
- CASS-ul in cuantum de maxim 2.280 Lei pentru anul 2018 se va achita in mod voluntar (fara decizie de impunere) pana pe 15 decembrie 2018, daca contribuabilul doreste sa beneficieze de un bonus de 5% din CASS-ul datorat, dar cel tarziu pana la data de 15 martie 2019.

Un aspect important de retinut este acela ca, pentru veniturile realizate in anul 2017, DU mai poate fi depusa in format hartie, urmand ca, pentru anul 2018, sa poata fi inregistrata la ANAF doar prin mijloace electronice, fie prin Spatiul Privat Virtual, fie pe site-ul e-guvernare.ro (ce va presupune pentru contribuabil sa obtina un certificat digital). De asemenea, in eventualitatea in care contribuabilul decide sa inregistreze Declaratia Unica pentru anul 2017 prin mijloace electronice, acesta va fi eligibil sa beneficieze de un bonus de 5% din impozitul pe venit datorat pentru anul 2018. Regulile si termenele de depunere a Declaratiei Unice pentru veniturile realizate in anul 2018 sunt diferite fata de cele pentru anul 2017.

Daca contribuabilul alege inregistrarea Declaratiei Unice prin mijloace electronice pentru a beneficia de bonus, se recomanda sa nu astepte pana pe 16 iulie. Din experienta recenta, s-ar putea sa fie necesar sa-si aloce cateva ore pentru acest demers, avand in vedere erorile de sistem care deseori apar inainte de validarea formularului. Totusi, asa cum mentionam si mai sus, in ultima instanta, contribuabilul poate depune pe 16 iulie Declaratia Unica in format hartie, fie la sediul ANAF, fie prin posta, cu confirmare de primire.

Autor: Alex Milcev (foto), Liderul Departamentului de asistenta fiscala si juridica, EY Romania

Catalog

AFCAR 2018 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2017

ey agenda fiscala 2017 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2017 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.