Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 45 vizitatori și nici un membru online

Viitorul sistemelor de evaluare a performantei

Sistemele de evalue a performantei au fost aduse in Romania de companiile multinationale. Bunele practici ale acestor companii au transformat modul in care se deruleaza multe procese de business in mare parte a mediului privat autohton. Impactul a fost si este in principal unul pozitiv si formator. Deoarece sistemele de evaluare a performantei sunt in plin proces de schimbare acum, am ales acest subiect despre viitorul acestora. Cu ajutorul tehnologiei si sub presiunea schimbarilor generationale, evolutia acestor sisteme face parte din peisajul transformarilor pe care il vedem in mediul de afaceri global si local.

1. Sistemul ”traditional” de evaluare a performantei

La modul cel mai general, fara sa aducem in discutie diferentele de la nivel de companie, industrie sau sector, sistemul ”traditional” de evaluare a performantei porneste de la stabilirea obiectivelor individuale, la inceputul anului fiscal. Procedura este una sustinuta de tehnologie si are diverse variatii ca metodologie. Aspectul important este ca se incheie cu fiecare angajat inclus in procesul de evaluare a performantei avand un set de obiective masurabile/tangibile si un set de obiective soft/intangibile. Momentele cheie ale procesului sunt, apoi, evaluarea de la jumatatea anului si cea de final de an. Evident, sunt multe industrii care nu aplica acest model, dar acesta este cel ales pentru exemplificare.

De ce acesta nu mai functioneaza
- Numeroase studii arata faptul ca 75% din timpul petrecut cu derularea procesului de evaluare a performantei sunt dedicate documentarii activitatilor din ultimele 6 sau 12 luni.
- In sedintele organizate pentru acest proces 78% din timp este alocat discutiilor despre angajati si nu cu angajatii. In 90% din timp se discuta despre evenimente trecute si nu despre actiuni viitoare care sa genereze performanta.
- Procesul este unul puternic afectat de ”culoarea” culturii organizationale si de nivelul de asertivitate si incredere intre toate partile implicate, care adeseori este destul de scazut.
- Ratingul sau ”nota” primita la finalul procesului nu conduce la cresterea performantei, ci la frustrari si dezamagire, tensionand adesea relatiile de colaborare dintre manageri si membrii echipei.
- Sistemul acesta ”care se uita mereu in oglinda retrovizoare” este unul nepotrivit pentru generatiile Y si Z care cer feedback imediat si constant de la toti cei cu care interactioneaza in cadru sarcinilor sau proiectelor.
- Procesul este vazut ca fiind unul esential de middle si top management mai ales pentru documentarea deciziilor de promovare (sau nu), de marire a salariilor (sau nu), de bonusare pentru performanta anuala (sau nu).

2. Sistemul ”emergent” de evaluare a performantei

Mai multe companii globale au anuntat in ultimii 2-3 ani ca renunta la sistemul ”traditional” de evaluare a performantei angajatilor, inclusiv la note sau rating. Dintre acestea, cele mai multe au argumentat decizia prin faptul ca nu mai vor un sistem care sa gestioneze performanta angajatilor, ci unul care sa o genereze. Abordarea generativa este mai potrivita atat cu mentalitatea generatiilor care se intalnesc acum acum in piata muncii, cat si pentru felul in care companiile se transforma pentru a face parte din economia digitala. Provocarea principala nu este acordarea feedback-ului in timp real sau documentarea acestuia in 2-3 propozitii, ci gasirea unui nou sistem/proces (si a unor noi corelatii) de fundamentare a deciziilor privind promovarile si cresterile salariale. Cele mai multe companii nici nu isi pun problema ca au ceva de facut in privinta sistemului de evaluare a performantei si totusi studiile globale arata ca nivelul de implicare a angajatilor scade la 37% in saptamanile dupa comunicarea rezultatelor, ceea ce conduce la pierderi pentru companie prin scaderea productivitatii.

De ce acesta functioneaza
- Are in alcatuire multe micro-momente de evaluare formala si informala a performantei angajatilor si se bazeaza pe o cultura a increderii, integritatii, comunicarii asertive si coaching-ului ca metoda esentiala de tranfer de know-how.
- Este un sistem orientat pe generarea de performanta si are focus pe viitor, pe ce urmeza, pe ceea ce poate fi imbunatatit de fiecare parte implicata in proces.
- Porneste si se bazeaza mult pe self-management si self-leadership, mai ales prin prisma asumarii responsabilitatii pentru propria dezvoltare si propria cariera. Acorda atentie individului si echipei aproape in egala masura.
- Functioneaza ca sistem integrat cu valorile, misiunea, aspiratiile si scopul (purpose) companiei; nu cele la nivel declarativ, ci cele traite si constientizate zi de zi de toti membrii echipei.
- Se bazeaza pe conceptul cunoscut ca mentalitate de crestere (growth mindset), care porneste de la convingerea ca nu exista elite (high-fliers) si ceilalti angajati. Dimpotriva considera ca toti membrii echipei au un potential valoros care poate fi transformat in valoare pentru ei si pentru companie.

Autor: Elena Badea (foto), Managing Partner, Valoria Business Solutions

Catalog

AFCAR 2018 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2017

ey agenda fiscala 2017 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2017 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.