Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 47 vizitatori și nici un membru online

Rolul pozitional al functiei de HR

Functia de HR are patru roluri posibile in cadrul companiei: tranzactional, functional, strategic si pozitional. Fiecare corespunde unei filozofii diferite despre angajati si modul in care acestia contribuie la dezvoltarea companiei. Cel mai adesea companiile nu trec dincolo de rolul strategic, dar rolul pozitional devine din ce in ce mai relevant pentru companiile medii si mari, in conditiile de pe piata muncii din Romania.

HR tranzactional si functional

Rolul tranzactional este legat mai ales de procese si de conformitate, fie cu cerintele legislatiei muncii, fie cu cele care tin de functionarea companiei. Rolul functional are mai ales de-a face cu partea de recrutare si (eventual) de training, pentru ca angajatii sa poata participa eficient la procesul de creare de valoare in companie.

Din punct de vedere al aportului pe care HR-ul il aduce in organizatie, cele mai multe companii dintre cele care au o functie de HR se afla in stadiul impletirii rolului tranzactional cu cel functional. Este de precizat ca aceste prime doua roluri descrise foarte succint aici sunt importante, iar specialistii care le operationalizeaza au o contributie relevanta la bunul mers al firmei.

HR strategic

Potentialul rolului startegic al functiei de HR este accesat de foarte putine companii, chiar daca dinamica mediului de afaceri si provocarile demografice fac din aceasta abordare o necesitate.  Dar in firmele in care aceasta abordare este o realitate, directorul de HR este la fel de implicat in atingerea obiectivelor de business, ca toti ceilalti directori din conducerea executiva. In acest caz echipa de HR are in componenta (si) specialisti care inteleg strategia de dezvoltare a afacerii, cunosc indicatorii si termenele de atingere a acestora din planul de afaceri, stiu care este specificul pietei in care activeaza compania si au un dialog sistematic si concret despre strategie si obiective cu liderii unitatilor de business.

In acest context, functia de HR se ocupa de dezvoltarea de talente, lucreaza cu studii de salarii, are un focus puternic pe cresterea brandului de angajator in interiorul si exteriorul firmei, se ocupa de planurile de succesiune pentru rolurile de management si este puternic conectata la mediul de business. Este o functie care are ca misiune, alaturi de lideri, crearea unei culturi organizationale (valori, credinte, comportamente) care sa dea un avantaj competitiv companiei. De asemenea, asigura folosirea tehnologiei si a posibilitatilor existente in aceasta era digitala pentru a oferi servicii de HR superioare organizatiei.

HR positional

Rolul pozitional presupune ca in cadrul functiei de HR, pe langa toate cele mentionate anterior, sa se mai adauge o dimensiune – cea predictiva. Functia de HR trebuie sa foloseasca tehnologia, inclusiv partea de machine learning si inteligenta artificiala, pentru a colecta si analiza toate informatiile din interiorul si exteriorul organizatiei care sa ii permita sa propuna predictiv cea mai buna pozitionare a companiei din punct de vedere de HR pentru urmatorii 2-3 ani. Este un rol care permite managementul proceselor de re-design organizational pentru o mai buna adaptare la strategiile de business sau la schimbarile din piata, dar si asigurarea competentelor de conducere care sa ajute organizatia sa raspunda la noi cerinte de business si la ritmul rapid al schimbarilor.

Daca pana acum se faceau mai ales previziuni legate de evolutia financiara a companiei, cu variabile care puteau genera scenarii foarte pesimiste, realiste sau optimiste, astfel incat decidentii din organizatii sa poata avea o perspectiva a evolutiilor posibile, acelasi lucru devine necesar acum si in zona de resurse umane.

In concluzie

Un mare jucator de hochei, Wayne Gretzky, spunea ca el nu patineaza spre locul unde este pucul, ci spre locul unde se va duce pucul, ceea ce il facea absolut redutabil. In acelasi fel, ca parte a rolului pozitional, functia de HR trebuie sa ofere top managementului informatii, startegii si programe de actiune prin care organizatia sa ”se pozitioneze” exact in locul in care se vor intersecta planurile de dezvoltare ale businessului, evolutiile tehnologiei si cele ale pietei muncii, intr-un demers agil, extrem de bine sustinut de date. Iar pentru  putea livra acest tip de valoare organizatiei, departamentul HR are nevoie de oameni bine pregatiti, inclusiv pe parte de business, de sisteme de HR integrate, sustinute de tehnologie si de comportamente de leadership.

Autor: Elena Badea (foto), Managing Partner, Valoria Business Solutions

Catalog

AFCAR 2018 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2017

ey agenda fiscala 2017 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2017 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.